Eksperternes råd: Sådan kommer du rotterne i forkøbet

Lagt på hushave24.dk den 08-07-2016 af Thomas


Antallet af rotteanmeldelser stiger og stiger – og størstedelen af disse skyldes defekte kloakker på privat grund. Ifølge to lokale eksperter er der dog flere ting du kan gøre, hvis du vil undgå de uvelkomne gæsterMilde vintre og våde somre har givet anledning til en stor stigning i rotteanmeldelser i de seneste år. Det er dog ikke kun vejret, der bærer skylden. Ud cirka 7000 rotteanmeldelser i hovedstadsområdet i 2015 skyldtes 1800 af disse defekte kloakker, men kun ca. 120 af disse var i det offentlige kloaknet. Gamle, defekte og misligholdte kloakker på privat grund er altså en af hovedårsagerne til rotteproblemerne, men for de private boligejere er der heldigvis gode råd og hjælp at hente.

En 5-værelses til rottefamilien
Både autoriseret kloakmester Niels Hansen fra Klingenberg Anlæg og Kloak ApS og Peter Fisker Lassen fra Roskilde Skadedyrsservice ApS bekræfter de stigende rotteproblemer i private boliger.

- Mange steder er det offentlige kloaknet efterhånden så godt vedligeholdt, at rotterne søger andre steder hen. Og det bliver desværre ofte i kloaknettet under private grunde, fortæller autoriseret kloakmester Niels C. Hansen fra Klingenberg, som bl.a. udfører TV-inspektioner, der kan afsløre eventuelle defekter i kloaksystemet.

- Det er de færreste, der ved hvad der gemmer sig i kloakkerne under deres hus. Sådan noget som en gammel stikledning, der ikke er afblændet, er fx den ideelle 5-værelses lejlighed for en rottefamilie, siger han.

Roskilde Skadedyrsservice udfører professionel skadedyrsbekæmpelse hos både private og virksomheder over hele landet. Her oplever indehaver Peter Fisker Lassen også en stigning i private hjem, som døjer med rotter i kloakkerne. Ifølge skadedyrseksperten er rotter i kloakkerne ikke i sig selv et problem. Hvis de altså bare blev dernede.

- 90% af de rotteproblemer, vi kaldes ud til, skyldes gamle og utætte kloakker. De er fyldt med revner og huller, som kan give rotterne adgang til boligen. Kommer de først indenfor og får adgang til vores madvarer, bliver det for alvor et problem. De kan bl.a. smitte mennesker med bakterier som salmonella og campylobacter, påpeger Peter Fisker Lassen.

Bedre at forebygge end at helbrede
Opdager man skadedyr i boligen, skal de naturligvis anmeldes og bekæmpes – og helst så hurtigt som muligt. Der er flere ting, man selv kan gøre for at undgå, at det kommer så langt. Begge rotteeksperter er enige i, at det er langt bedre at forebygge end at helbrede.

- Vedligeholdelse af boligen er mit første og bedste råd. Jo bedre og mere opdateret stand boligen er i, desto færre indgangsmuligheder og levesteder er der for rotterne. Det gælder især kloakkerne, siger Peter Fisker Lassen.

Niels C. Hansen er enig og påpeger i den forbindelse vigtigheden af at holde kloaknettet i ordentlig stand. Man sidder nemlig selv med regningen, hvis et rotteproblem skyldes kloaknettet på privat grund.

- Det bedste er naturligvis, at få tjekket sine kloakker igennem med en TV-inspektion og få sat forebyggende foranstaltninger i gang. Det kan være en strømpeforing på de steder, hvor der er revner og utætheder - eller afblænding af gamle stikledninger, der ikke længere er i brug. Og så er det en rigtig god idé at få installeret rottespærrer, som lader spildevand passere uhindret, men forhindrer, at rotterne kan komme ind, fortæller Niels C. Hansen.

Udover vedligeholdelse af kloaknettet, er der også en række lavpraktiske ting man kan gøre, for ikke at tiltrække rotter. Bl.a. kan man sørge for, at ens grund altid er holdt ren, ligesom skraldespande og kompostbunker skal kunne lukkes forsvarligt. Og så bør man ikke fodre hverken fugle eller andre dyr på jorden. Opdager man alligevel rotter, skal det anmeldes til kommunen med det samme.

FAKTABOKS 10 tips til forebyggelse af mus og rotter
Gift skal altid bruges som sidste udvej. Har rotter og mus ingen levesteder, holder de sig væk, derfor er forebyggelse altid den mest effektive måde at undgå skadedyr på. Er skaden sket, og du har rotter eller mus, skal du bruge en professionel skadedyrsbekæmper – det sikrer dig hurtig og effektiv bekæmpelse.

1. Kloakker og afløb skal være tætte og udført korrekt.
2. Få indlagt rottespærrere i afløbsrør. Overvej stålrør i stedet for plastikrør i nybyggeri.
3. Gennemgå ydermure, døre, vinduer og tag for huller. De skal være hele og tætte uden huller og sprækker.
4. Ventilationsriste i mur og sokkel skal være hele og i et materiale, som rotter ikke kan gnave sig igennem, fx galvaniseret stål.
5. Gennemføringer til kabler og rør skal være helt tætte.
6. Undersøg om nedløbs- og samlebrønde er intakte og uden revner.
7. Opbevar dyrefoder i rottesikre beholdere.
8. Hold udendørsarealer rene og fri for madrester og affald.
9. Bruger du klapfælder, skal du hellere bruge flere fælder i få dage end få fælder i mange dage. Husk, at fælden skal være stor nok til den type skadedyr, du skal bekæmpe.
10. Spørg en professionel skadedyrsbekæmper til råds om forebyggelse – og kontakt skadedyrsbekæmperen med det samme, du opdager rotter eller mus i bygninger eller udendørsarealer.

Kilde: Brancheforeningen for skadedyrsfirmaer.