Lagt på hushave24.dk den 19-09-2017 af Thomas
Hvis du vil benytte håndværkerfradraget til energiforbedringer af din bolig, så er det nu, du skal i gang. Loftisolering giver besparelse på varmeregningen med det samme og tjener sig hurtigt hjem.Efterisolering af loftet er den bedste måde at forbedre husets varmeøkonomi på. Varme stiger opad, og hvis loftisoleringen ikke er i orden, ender varmen under dit tag i stedet for i din stue.
Markant besparelse
Et dårligt isoleret hus bruger tre gange så meget energi som et velisoleret og energirigtigt hus. Efterisoleringen af loftet kan derfor mærkes på varmeregningen med det samme.
Hurtigt tjent hjem
Loftisolering er derfor en af de energiforbedringer, der hurtig er tjent hjem. Allerede efter et par år vil udgiften til isolering typisk være tjent hjem på grund af besparelsen på varmeregningen.
Bedre indeklima
Udover en besparelse på varmeregningen vil du kunne mærke en forbedret komfort, når du efterisolerer. Du vil opleve, at rum og værelser, der tidligere var svære at opvarme, kan opretholde en behagelig temperatur. Har du haft problemer med træk, vil det også blive et mindre problem. Luftstrømmene, der løber langs ydervægge og vinduer, nedkøles ikke i samme grad som tidligere, og rumtemperaturen bliver mere stabil.
Hvordan loftisoleres der
Når loftet efterisoleres ved at indblæse granulat, hæves gangbroen først, så der er plads til den øgede isolering. Det er vigtigt at få monteret vindspærrer ved tagfoden, så vinden ikke blæser ind under den nye og gamle isolering. Den nye isolering kan herefter indblæses som granulat direkte ovenpå den gamle loftisolering. Ifølge energivejleder Tim Albér, Jydsk Tagteknik A/S, har det den fordel, at granulatet kan lægge sig i alle hulrum og danne en sammenhængende flade, så varmen ikke kan slippe ud og kulden ind.
Hvad skal du tjekke inden du loftsisolerer
Det er meget vigtigt at undersøge, om der skal monteres en ny dampspærre, inden du loftisolerer. Den eksisterende loftisolering skal tjekkes for at vurdere, om den nuværende dampspærre er fri for huller og slutter tæt til vægge og hjørner. Du kan sagtens reparere mindre huller og sprækker i din nuværende dampspærre, men du skal være opmærksom på, at det kan være nødvendigt at montere en helt ny dampspærre.
Krav til loftsisolering
De nuværende krav til loftisolering er på min. 300 mm., og for lavenergihuse er kravet på 400 mm. Hvis du ikke har isoleret dit loft de seneste 10 år, har du formentlig ikke nok isolering liggende. Det kan derfor være en god idé at efterisolere.
Benyt en certificeret isolatør
Det kan ikke anbefales, at du selv efterisolerer loftet. Når der efterisoleres, ændres husets konstruktion. Fejl og mangler ved materialer eller arbejdets udførelse kan føre til skader som f.eks. alvorlige fugtproblemer, råd og svamp i husets konstruktioner eller dårligt indeklima. Så det kan godt svare sig at få en certificeret isolatør til at udføre efterisoleringen.
Fradrag og tilskud
Hvis du vil udnytte håndværkerfradraget, er det ved at være sidste chance. En familie med to voksne kan få op til 24.000 kr. i fradrag, hvilket i langt de fleste tilfælde dækker hele arbejdslønnen ved efterisolering. Herudover kan der søges om energitilskud til loftisoleringen. Det er dog vigtigt at søge om tilskud inden, der loftisoleres. Der kan nemlig ikke gives tilskud, når først arbejdet er gået i gang eller udført.
Få flere tips og råd som boligejer på villatips.dk.